TEFAL Clipso + 6L

Clipso + 6L Jednostavno otvaranje jednom rukom
 • Jednostavno se koristi, samo je jedna ruka potrebna.
 • Poseduje 2 programa kuvanja za savršeno balansirane obroke.

Clipso +, 2 puta do savršenstva!

Clipso + će izmeniti vaš život! Ekspres lonac se otvara i zatvara jednom rukom bez muke. Kuvanje ne samo da je lako, već je i brzo i jednostavno. Poseduje 2 programa kuvanja, jedan za povrće i drugi za meso i ribu, tako da možete da pripremate raznovrsne ukusne i zdrave obroke na savršen način.

Prosto je neverovatno šta sve možete jednom rukom!

 • Korpa za kuvanje na pari čuva ukus i vitamine u svim sastojcima, tako da dobijate savršene rezultate svaki put.
 • Bezbedno kuvanje: indikator pritiska ukazuje na preveliku temperaturu, samo umanjite paru komandom za kontrolisano otpuštanje pare.
 • Poseduje preklopne ručke za jednostavnije odlaganje.
 • Proizveden od nerđajućeg čelika, radi na svim grejnim površinama, uključujući i indukciju i može se prati u mašini za pranje sudova.


Osnovno
 • Lako otvaranje jednom rukom

 • Preklopne ručke za efikasnije odlaganje

 •  2 programa kuvanja koji zadržavaju hranljive sastojke u namirnicama

 • Indikator pritiska ukazuje na povećan pritisak i pomaže vam da odredite kada treba da smanjite temperaturu kuvanja.

 • Korpa koja omogućava kuvanje hrane iznad vode bez gubitka vitamina i mineralnih soli u vodi za kuvanje.

 • Includes recipe book with more than 60 recipes, sweet and salty  for all tastes!

Karakteristike
Izvor toplote Indukcija, gas, električni šporet, keramika, halogena ploča  
Kapacitet lonca 6  L
Kapacitet posude (broj osoba) 4/6  
Broj programa za kuvanje 2  
Knjiga recepata    
Korpa za kuvanje na pari    
Broj bezbednosnih sistema 5  
Sistem za ispust pare Standardna  
Dishwasher safe details Except gasket and valve  
Pressure indicator    
One-handed opening    
Sistem Otvaranja/Zatvaranja Arch sistem  
Materijal lonca Nerđajući čelika  
Unutrašnja obloga/završna obrada BRUŠENI NERĐAJUĆI ČELIK  
Spoljašnja obloga/završna obrada Sjajan polirani emajl  
Tip ručke lonca Sklopivi  
Može da se pere u mašini za pranje sudova    

Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Ekspres lonac možete otvoriti kada se ohladio i kada se smanjio unutrašnji pritisak (kada su se u potpunosti spustio pokazatelj zaključavanja ili pokazatelj pritiska) (u zavisnosti od modela).
Pomoću ovog aparata možete kuvati na pari. Ovo je veoma kvalitetan metod kuvanja povrća. Na primer, tako ćete očuvati vitamine i hranljive materije. - Ne sipajte više od 750 ml (6 čaša) tečnosti. - Koristite korpu za kuvanje na pari. Postavite je na tronažac ili okačite na odgovarajuće mesto u loncu (u zavisnosti od modela) i vodite računa da se hrana ne uroni u vodu.
Ne ostavljajte hranu u ekspres loncu pre i posle kuvanja. Pripremljenu hranu odložite u frižideru u zatvorenoj posudi.
Proverite: -vreme kuvanja, -da li je izvor toplote podešen na najveću temperaturu nakon dostizanja radnog pritiska, -pravilan položaj ventila za regulisanje pritiska, -količinu tečnosti.
Kuvanje na pari može biti do 3 puta brže nego u uobičajenim loncima. Počnite od recepata u knjizi recepata/uputstvu za upotrebu dostavljenu uz aparat. Kada shvatite princip kuvanja, možete ga primeniti i na druge recepte. Vodite računa da uvek koristite barem 250 ml (2 čaše) tečnosti.
Postoje 2 metoda:
Sporo otpuštanje – polako okrenite selektor programa na položaj pare. Ovo se koristi prilikom pripreme gulaša, povrća, jela sa mesom i ribom.
Brzo otpuštanje – postavite aparat pod slavinu hladne vode koja će usmeriti mlaz na metalni deo poklopca. Ovo se koristi za jela na bazi tečnosti, poput supa, pirinča, testenine, mlečnih pudinga, krema od jaja, mešavine torte i pudinga, recepata sa pirinčem ili testeninom i recepata sa velikim sadržajem tečnosti, kako bi se izbeglo da tečnost izađe kroz ventil zajedno sa parom prilikom otpuštanja ventila za regulisanje pritiska.

Kada je pokazatelj pritiska spušten, sav pritisak je otpušten.
Uvek koristite barem 250 ml tečnosti.
Tokom prvih 5 minuta, normalno je odsustvo pritiska. Temperatura aparata se još uvek podiže. Ali, ukoliko nije postignut pritisak nakon prvih 5 do 10 minuta, molimo proverite da li je:
• ringla uključena i podešena na najveću temperaturu;
• poklopac pravilno zatvoren;
• dihtung pravilno postavljen i nije prljav ili iskrivljen;
• ima dovoljno vode u rezervoaru: minimalno 250 ml (2 čaše);
• prekidač pritiska pravilno podešen (u zavisnosti od modela);
• pokazatelj zaključavanja ili pokazatelj pritiska blokiran (u zavisnosti od modela);
u svakom slučaju, pogledajte uputstvo za upotrebu ekspres lonca.
• Aparat je prepun.
• Temperatura je prevelika.
• Regulator pritiska, pokazatelj zaključavanja ili sigurnosni sistem su blokirani, usled neadekvatnog održavanja i sprečavaju normalan rad.
Pre otvaranja aparata, postajte se da ste otpustili svu paru i da je pokazatelj zaključavanja spušten. Ako ste sigurni da je otpuštena sva para, prodrmajte proizvod i vidite da li će se spustiti pokazatelj zaključavanja ili pokazatelj pritiska (u zavisnosti od modela). Ako ne dođe do ovoga, stavite aparat pod mlaz hladne vode i pokušajte ponovo da ga otvorite.
Možete da koristite lonac kao veliki tiganj za sos ili gulaš. Da biste ga koristili na ovaj način, možete kupiti stakleni poklopac ekspres lonca.
Možete pripremati gotovo sve u ekspres loncu: Možete pripremati supe, kuvati mesto, ribu i povrće i pripremati ukusne dezerte. Detaljne recepte možete naći u knjizi recepata koja je pridružena ekspres loncu ili na veb-sajtu.
Isključite izvor toplote.
Ostavite aparat da se ohladi.
Nakon otvaranja ekspres lonca, proverite da li sva para izašla i da li je pokazatelj zaključavanja u pravilnom položaju (u zavisnosti od modela).
Proverite i očistite sve radne delove i proverite stanje dihtunga.
Ako niste rešili problem, odnesite ekspres lonac (ili njegove delove) u ovlašćeni servis.
Na većini ekspres lonaca podešavanje 1 namenjeno je hrani kao što je povrće, dok je podešavanje 2 namenjeno mesu i zamrznutoj hrani.
Kuvanje započinje kada ventil za regulisanje pritiska omogući postepeno otpuštanje pare i proizvodi pravilan šišteći zvuk. Tada treba smanjiti temperaturu i izračunati vreme neophodno za kuvanje koje je navedeno u receptu. Nutricook drugim tonom upozorava da treba smanjiti temperaturu pre završne faze kuvanja uz blagu paru.
Biće potrebno više vremena da se dostigne potreban pritisak, ali će vreme kuvanja biti isto (nakon aktivacije radnog ventila).
Koristite pogodne izvore toplote. Pogledajte uputstvo za upotrebu da biste saznali koji su pogodni izvori toplote. Modeli koji imaju ekskluzivnu Diffusal bazu veoma dobro reaguju na sve grejne površine, uključujući i induktivne. Koristite ploču čiji je prečnik jednak ili manji od prečnika osnove ekspres lonca.
Korpa mora da se koristi za kuvanje na pari. Za obično kuvanje korišćenje korpe nije obavezno.
Za direktno kuvanje u posudi, uvek dodajte najmanju količinu tečnosti, odnosno makar 2 čaše tečnosti (25 cl ili 8,8 UK fl oz (britanska tečna unca)).
Za kuvanje na pari, dodaje 75 cl (26 UK fl oz) vode u posudu.
Maksimalni nivo tečnosti: nemojte da sipate tečnost tako da premašite 2/3 posude.
Upozorenje: ako ste zagrevali ekspres lonac bez tečnosti, odnesite ga u ovlašćeni servisni centar.
Za aluminijumske modele, ponovite postupak „prva upotreba" koristeći sodu bikarbonu (pogledajte uputstva). Za modele od nerđajućeg čelika, očistite lonac žičanim sunđerom i sredstvom posebno namenjenim za čišćenje nerđajućeg čelika. Nikada ne koristite izbeljivač.
Dihtung treba da zamenite svake godine. Ako ekspres lonac ne dostiže pritisak i para izlazi oko poklopca, proverite da li je dihtung dobro postavljen.

Zamena dihtunga za modele sa kopčama (ekspres lonac, Authentique ili Actua):
Skinite stari dihtung i proverite da li je kućište dihtunga čisto. Umetnite novi dihtung i gurnite ga prstima da bi ušao u ležište. Ne koristite druge predmete da ne biste oštetili dihtung.Zamena dihtunga na drugim modelima:
Uklonite stari dihtung i zamenite ga novim.

Okrenite poklopac naopako i tako poklopite lonac. Sklopite ručke, ako imate takav model lonca.
Da, preporučujemo da očistite dihtung poklopca nakon svake pripreme hrane sunđerom i tečnošću za pranje sudova. Ako imate model sa demontažnim dihtungom, očistite i njegovo kućište.
Kada ponovo umećete demontažni dihtung nakon čišćenja, uverite se da ja natpis „strana poklopca“ okrenut prema poklopcu.
Ne smete da perete tajmer u mašini za sudove ili pod mlazom vode iz slavine, jer nije vodootporan.
Ne smete da koristite rastvarače.
Jednostavno ga prebrišite suvom krpom.
Nakon 10 godina upotrebe, ekspres lonac zaslužuje malo pažnje: odnesite ga u ovlašćeni servisni centar na proveru.
Pre početka stvaranja pritiska, možete da okrećete poklopac. To je sasvim u redu.
Oni su Torx šrafovi. Imaju ureze i mogu da se odvrnu šrafcigerom sa ravnom glavom, tako da kada se ručka olabavi ili treba da se promeni, možete ih pritegnuti šrafcigerom sa ravnom glavom. Torx šrafcigere možete nabaviti u većini gvožđara koje imaju „uradi sam” asortiman.
Proverite da nema izbočina, naprsnuća ili oštećenja na karbidi ručke. Ako nema oštećenja, pritegnite šrafove koristeći šrafciger sa ravnom glavom. Ukoliko ima oštećenja, moraćete da zamenite ručku.
Kada se namirnice, kao što je pirinač, koje sadrže proteine i ugljene hidrate kuvaju pri visokim temperaturama, amino kiseline i šećer se razdvajaju i daju taj sivi izgled. To nema nikakvog uticaja na ukus i bezbedno je za jelo.
Te mrlje i presijavanja su mineralne naslage na površini lonca kojih obično ima u vodi – naslage kalcijuma, silikona, magnezijuma i gvožđa. Ne morate da brinete o njima.
Proverite sledeće elemente:
• Da li ste smanjili temperaturu kada je ventil za kontrolu pare počeo da ravnomerno otpušta paru i kada se začulo neprekidno šištanje?
• Da li ste ispustili paru kada je isteklo vreme kuvanja?
Ako je ekspres lonac sam ispustio paru bez prethodne dekompresije, hrana će nastaviti da se kuva jer će aparat biti pod pritiskom.
Kada vreme kuvanja istekne, treba da isključite ringlu i da ispustite paru.
Vreme kuvanja zavisi od količine i veličine namirnica, a i od vaših preferencija.
Postepeno se prebacite s pozicije za kuvanje pod pritiskom na poziciju otpuštanja. Ako se problem nastavi (često slučaj s nekim vrstama hrane: leća...) vratite se na poziciju za kuvanje i napravite brzo otpuštanje pod hladnom vodom.
Ovo je normalno tokom prvih par minuta zagrevanja.
- Ako se stanje ne promeni, proverite da li je:
Odabrana najveća temperatura.
Količina tečnosti unutar ekspres lonca dovoljna.
Selektor programa nije podešen na položaj otpuštanja pare.
Aparat čvrsto zatvoren.
1. Napunite lonac sa: minimalno 250 ml tečnosti, do 2/3 posude ili i manje (u zavisnosti od tipa hrane i recepta). 2. Zatvorite ekspres lonac: svi naši ekspres lonci osmišljeni su tako da ako nisu pravilno zatvoreni, pritisak ne može da poraste. 3. Kuvanje: ekspres lonac treba postaviti na izvor toplote koji je podešen na maksimalnu vrednost. Zatim, za nekoliko minuta, dostići će temperaturu od 100°C (110°C do 120°C u zavisnosti od tipa ili položaja ventila za regulisanje pritiska). Ventil za regulisanje pritiska omogućava otpuštanje pare: tada treba smanjiti temperaturu i izračunati vreme kuvanja. Ovaj postupak omogućava uštedu energije do 70% u poređenju sa konvencionalnim kuvanjem u vodi. 4. Kraj kuvanja, otpuštanje pare: kada je isteklo vreme kuvanja, treba isključiti izvor toplote i otpustiti svu paru tako što ćete okrenuti ventil za regulisanje pritiska na položaj otpuštanja pare. Sada možete da otvorite ekspres lonac. Možete ubrzati otpuštanje pare iz ekspres lonca tako što ćete ga postaviti pod hladnu vodu.
Ako para izlazi ispod poklopca, proverite:da li je poklopac ispravno zatvoren; da li je gumena kapa pravilno postavljena u poklopcu; da li je čista? Ako je prljava, očistite je;
ako je dihtung u dobrom stanju – ne zaboravite da ga zamenite svake godine;
da li je gumeni dihtung i dalje pogodan za upotrebu? Da li je na modelu Authentique zatezanje odgovarajuće? Da li je poklopac oštećen ili ulubljen? Da li su poklopac, sigurnosni ventil i regulator pritiska čisti?
Proverite da li je ivica ekspres lonca oštećena.
Ekspres lonac ima nekoliko sistema koji garantuju savršeno bezbedan rad. Sigurnosni sistem zatvaranja (u zavisnosti od modela): Ekspres lonac opremljen je sigurnosnim sistemom koji sprečava porast pritiska ako poklopac nije potpuno ili pravilno zatvoren. Ako je poklopac nepravilno postavljen, sigurnosni sistem će sprečiti da se pokazatelj zaključavanja podigne i da tako poraste pritisak. Sigurnosni sistem otvaranja (u zavisnosti od modela): Ako je ekspres lonac pod pritiskom, pokazatelj zaključavanja je podignut i sprečava otvaranje. Da biste spustili poklopac, neophodno je da smanjite pritisak i tek tada možete otvoriti aparat. Proverite položaj pokazatelja zaključavanja ili pokazatelja pritiska (u zavisnosti od modela). Da bi se aparat otvorio, indikator treba da je spušten. Bezbednost uz visok pritisak: tokom kuvanja, ako se blokira ispust pare, sigurnosni sistem prekomernog pritiska će se aktivirati: 1) Prva faza: sigurnosni ventil otpušta pritisak. 2) Druga faza: dihtung omogućava otpuštanje pritiska između poklopca i posude. 3) Treća faza (u zavisnosti od modela): pokazatelj zaključavanja se podiže iznad ručke i omogućava vertikalno otpuštanje pritiska. Da biste otvorili aparat, nakon potpunog hlađenja, morate vratiti pokazatelj zaključavanja u prethodni položaj.
odnesite ga u ovlašćeni servis.
Ekspres lonci na ringli dostižu temperaturu od otprilike 118 °C na programu za piletinu i otprilike 111 °C na programu za povrće.
Ekspres lonci kuvaju pod pritiskom od 13 lb/psi do 0,9 bara za meso i 8 lb/psi do 0,55 bara za povrće.
Samo bez poklopca, naročito ako hoćete da propržite hranu pre pripreme.
Kuvanje počinje kada ventil za kontrolu pritiska započne ujednačeno puštanje pare, pri čemu proizvodi pravilan šišteći zvuk. Kada dođe do toga, smanjite temperaturu i izračunajte vreme kuvanja koje recept predviđa.
Okrenite poklopac naopako na lonac, jer to produžava radni vek dihtunga.
• Proverite da li imate barem 250 ml tečnosti u loncu.
• Proverite da li je dihtung pravilno postavljen. Neki modeli imaju klin unutar poklopca koji se uklapa u rupicu u dihtungu. Ako se klin i dihtung ne poklapaju kako treba, to će uticati na pritisak.
• Dihtung može biti zaprljan ili iskrivljen i potrebno je da ga zamenite. Dihtung treba da zamenite svake godine.
• Proverite da li je ventil za kontrolu pritiska čist i da nije zapušen nekim ostacima hrane.
• Proverite da li je obod lonca u dobrom stanju i da lonac nije iskrivljen.
• Ventil za kontrolu pritiska nije stavljen kako treba ili regulator nije u poziciji 1 ili 2 (u zavisnosti od modela). Konsultujte uputstvo za upotrebu da biste saznali metod koji se koristi za vaš model.
• Temperatura je preniska. Uvek koristite visoku temperaturu da biste dostigli pritisak u loncu. Kad se pritisak dostigne i dobijete jak tok pare, smanjite grejač da biste uspostavili ujednačen tok i počnite da merite od tog trenutka. Kod svih recepata se zahteva da se smanji temperatura kada se dostigne pritisak.
• Indikator zaključavanja je blokiran. To je igla indikatora zaključavanja ili indikatora pritiska (u zavisnosti od modela) koja se podiže kada raste pritisak u loncu i pada kada se otpušta. Ako se ne podiže, možda je potrebno da je očistite. Potražite smernice za čišćenje vašeg modela aparata u uputstvu za upotrebu.
• Proverite da li ste dobro stavili poklopac.
On se koristi tokom transporta da bi se sprečilo da se poklopac i zaptivka slepe. Beli prah je bezbedan, ali možete da operete pre korišćenja ako želite.
Ekspres lonac je dizajniran tako da dugo traje i da zadovoljava potrebe porodica sa različitim brojem članova.
Evo preporučenih zapremina ekspres lonca u litrima:
• za 1 do 4 osobe: 3 do 4,5 l
• za 4 do 6 osoba: 6 l
• za 6 do 8 osoba: 7,5 do 8 l
• za 7 do 10 osoba: 10 l
Ovo se dešava zato što je kuvanje pod pritiskom znatno brže od uobičajenog vida kuvanja.
Dakle, morate strogo da se pridržavate vremena kuvanja da biste postigli dobre rezultate.
Neki modeli poseduju posebne programe za pripremu mesa ili povrća, a njima se osigurava optimalno kuvanje.
Ekspres lonac je predviđen za uobičajeno kuvanje hrane (hrana se uranja u vodu sa ili bez korpe) ili kuvanje hrane na pari (hrana se postavlja u korpu iznad oznake nivoa vode).
Takođe možete da ga koristite za krčkanje ili sotiranje pre kuvanja pod pritiskom, pa čak i za dinstanje sa poklopcem, ali bez povećanja pritiska.
Ne, tajmer je predviđen za jednu upotrebu.
On upravlja dvema fazama kuvanja – kuvanju pod pritiskom i nežnim kuvanjem. Zato tajmer mora da se nalazi na predviđenom mestu, odnosno, na poklopcu.
Da. Izazvaćete veliko oštećenje ekspres lonca ako pripremate hranu bez tečnosti.
Ne, ne preporučujemo vam da koristite ekspres lonac za prženje, jer ga tako možete oštetiti.
Idite u odeljak „Dodaci“ na veb lokaciji da biste jednostavno pronašli sve što vam je potrebno za proizvod.
Pronađite detaljnije informacije u odeljku Garancija na Internet stranici.