Wagyu odrezak sa Béarnaise sosom i palačinkama od krompira

Wagyu odrezak sa Béarnaise sosom i palačinkama od krompira

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Cena

  • Teško

    Težina pripreme

  • Vreme pripreme

  • Vreme pripreme

Sastojci

  • 4 Wagyu odresci
  • 600/650 g krompira, sveže mlevenog bibera, muskatnog oraščića, biljnog ulja
  • 4 sveža žumanca
  • 250 g putera
  • 4 cl belog sirćeta
  • 4 cl belog vina
  • 40 g crvenog luka, oguljenog i isečenog
  • 1 kašika estragona, opranog i narezanog
  • 1 kašika , oprane i narezane
  • So i biber

Priprema

Palačinke od rendanog krompira. Operite, ogulite i irendajte krompir. Iscedite krompir u ruci kako biste uklonili višak tečnosti. Dodajte so i biber, kao i muskatni oraščić.

Zagrejte ulje u tiganju. Oblikujte palačinku od krompira i pržite na srednjoj temperaturi sve dok ne porumeni. Okrenite palačinku na drugu stranu. Nastavite da pržite dok i druga strana ne dobije zlatnožutu boju. Držite na toplom.

Bearnaise sos. Pročistite puter (istopite ga; nežno uklonite belu penu na vrhu; zatim presipajte kristalno žutu tečnost istopljenog putera u drugu posudu, bez dodavanja belih grudvica na dnu - zadržite samo kristalnu tečnost istopljenog putera).

U tiganj za sos dodajte crveni luk, sirće, vino i biber. Sačekajte dok tečnost skoro potpuno ne ispari. Dodajte 10 cl vode i sačekajte ponovo da ispari. Ostavite da se ohladi. Dodajte žumanca i jednu kašiku hladne vode.

Na veoma slaboj temperaturi, zagrejte smesu neprestano mešajući sve dok smesa ne postane gušća, lagana i penasta. Isključite izvor toplote.

Dodajite postepeno puter mešajući neprestano (kao prilikom pripreme majoneza). Dodajte so i iseckano začinsko bilje.

Završni potez. Ispecite odreske na veoma malo zagrejanog ulja. Okrenite ih na drugu stranu. Kada postanu pečeni po vašem ukusu (slabo, srednje i veoma pečeni) dodajte krišku putera i pecite jos 1 minut okrećući odreske kako biste ih u potpunosti prekrili puterom.

Servirajte odreske uz palačinke od krompira i pripremljeni sos.