Rižoto sa više vrsta pečuraka

Rižoto sa više vrsta pečuraka

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Pristupačno

    Cena

  • Srednje

    Težina pripreme

  • Vreme pripreme

  • Vreme pripreme

Sastojci

  • 1 l (4 šolje) bujona od piletine ili povrća
  • 125 ml (1/2 šolje) suvog belog vina
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 80 g isečenog maslaca
  • 1 prepolovljena i sitno iseckana glavica crnog luka
  • 100 g iseckanih braon šampinjona
  • 100 g malih belih šampinjona isečenih na četvrtine
  • 440 g (2 šolje) pirinča sitnog zrna (arborio)
  • 80 g enoki pečuraka sa odsečenim krajevima
  • 20 g (1/4 šolje) sitno izrendanog parmezana
  • 1/4 šolje krupno iseckanog svežeg peršuna sa ravnim listom
  • Prstohvat soli
  • Parmezan isečen na tanke listiće za serviranje
  • 125 ml (1/2 šolje) maslinovog ulja
  • 3 tanko isečena češnja belog luka
  • 1/3 šolje iseckane žalfije
  • 2 kašike sitno izrendane limunove kore
  • Prstohvat šafrana

Priprema

Da biste napravili ulje od belog luka, limuna i žalfije, zagrevajte ulje u tiganju srednje veličine sa nelepljivom oblogom, na slaboj vatri. Dodajte beli luk i pržite oko 30 sekundi ili dok ne pusti aromu. Skinite sa vatre. Dodajte žalfiju, koru limuna i šafran. Promešajte i sklonite sa strane.

Sipajte bujon i vino u duboki tiganj i kuvajte do ključanja na srednjoj temperaturi. Smanjite temperaturu i pustite da se krčka.

Zagrejte ulje i maslac u tiganju sa debelim dnom na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk i pržite 2 minuta uz mešanje ili dok luk ne omekša. Dodajte braon i bele šampinjone i pržite 3 minuta uz mešanje ili dok pečurke ne omekšaju.

Dodajte pirinač i pržite 2 minuta uz mešanje ili dok zrna ne postanu staklasta. Sipajte jednu kutlaču (125 ml / 1/2 šolje) mešavine bujona u mešavinu pirinča i mešajte drvenom varjačom sve dok tečnost u potpunosti ne ispari. Nastavite da dosipate po jednu kutlaču mešavine bujona, sve vreme mešajući i vodeći računa da sva tečnost ispari pre dodavanja nove količine. Kuvajte sve dok pirinač ne omekša, a rižoto postane kremast (biće potrebno oko 25 minuta).

Dodajte enoki pečurke i pržite 3 minuta uz mešanje ili dok ne omekšaju. Skinite sa vatre. Umešajte parmezan i peršun. Probajte i posolite.

Servirajte jednake količine rižota u tanjire. Prelijte mešavinom ulja, pospite preostalim parmezanom i poslužite jelo.

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta