Rižoto sa škampima

Rižoto sa škampima

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Cena

  • Srednje

    Težina pripreme

  • Vreme pripreme

  • Vreme pripreme

Sastojci

  • 200g arborio ili carnaroli pirinča
  • 20 komada škampi (ili kraljevske kozice)
  • 50 g parmezana
  • 100 g Mascarpone (ili kremastog sira)
  • 10 cl suvog belog vina
  • 5 cl maslinovog ulja
  • 1 l bujona od škampi (ili bujona od povrća)
  • 75 g crvenog luka
  • Nekoliko stabljika korijandera
  • So i biber

Priprema

Ogulite i naseckajte crveni luk. Iseckajte nekoliko listića korijandera. Ogulite i očistite škampe. Isecite sve škampe na 3 dela (osim 8 škampi koje će poslužiti kao dekoracija).

Zagrejte bujon u loncu. U wok tiganju zagrejte ulje i dodajte škampe (isečene i cele), zatim ih propržite. Uklonite ih iz tiganja.

U isti tiganj dodajte luk. Propržite ga malo i dodajte pirinač. Dobro promešajte i pržite dok ne postanu kristalasti.

Dodajte belo vino. Povremeno mešajući sačekajte da vino ispari. Dodajite po kutlaču bujona u pirinač, mešajući konstantno. Kada je pirinač gotov, dodajte krem sir, korijander i komadiće škampi.

Promešajte. Narendajte parmezan. Na vrh stavite cele škampe. Pokrijte poklopcem i ostavite 3 minuta da se ohladi pre serviranja.