Pržena guščija jetrena pašteta sa pečenim smokvama i lešnIcima

Pržena guščija jetrena pašteta sa pečenim smokvama i lešnIcima

Predjelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Cena

  • Srednje

    Težina pripreme

  • Vreme pripreme

  • Vreme pripreme

Sastojci

  • 1 komad sveže pripremljene guščije jetrene paštete
  • 6 svežih smokava
  • 25 g blanširanih lešnika
  • Malo brašna
  • 2 kašike braon šećera
  • 1 kriška putera
  • 1 kašika ulja
  • Malo soli i sveže mlevenog bibera

Priprema

Isecite 4 komada guščije jetrene paštete na kriške od 2 cm. Dodajte biber i pospite brašnom sa obe strane. Držite u frižideru.

Isecite smokve na polovine. Naseckajte lešnike na veće komade i malo ih propržite u tiganju, mešajući s vremena na vreme. Ostavite da se ohladi.

Zagrejte ulje u tiganju. Propržite smokve na srednjoj temperaturi okrenute na isečenu stranu u tiganju. Dodajte šećer, puter i lešnike. Karamelizujte smokve i stavite ih na toplo mesto poput rerne, a tiganj dobro očistite.

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi. Propržite komade guščije paštete u tiganju i pecite oko 1 minut ili dok ne porumene. Okrenite ih na drugu stranu i pecite jos 1 minut. Stavite na upijajući papir.

Rasporedite smokve po tanjirima. Servirajte komade propržene guščije jetrene paštete (bez soka koji ste dobili za vreme prženja). Posolite.

Poslužite odmah uz odličan hleb ili tostirani brioš.