Piletina i pirinač sa italijanskim sušenim paradajzom

Piletina i pirinač sa italijanskim sušenim paradajzom

  • 4

    Broj osoba

  • Jeftino

    Cena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vreme pripreme

  • Vreme pripreme

Sastojci

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 4 pileća karabataka
  • 4 pileća bataka
  • 1 crveni luk, presečen na 8 delova
  • 1 crvena paprika babura, očišćena od semenki i iseckana
  • 4 češnja belog luka, usitnjena drškom noža
  • 1/2 šolje maslina bez koštica
  • 1/2 šoljetrakica sušenog paradajza u ulju
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1/4 šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • 1 šolja pirinča dugog zrna
  • 400g iseckanog paradajza iz limenke
  • 1 1/2 šolja pilećeg bujona (ili 1 1/2 šolja vode + kašika suvog začina)

Priprema

Zagrejte rernu na 200C/400F.

Ugrejte Tefalov tiganj dok Thermo-Signal ne postane crven. To znači da je vaš tiganj spreman za početak pripreme. Zagrejte ulje. Dodajte piletinu i pržite 3-4 minuta na srednje jakoj vatri. Okrenite i pržite dok ne dobije zlatnu boju.

Dodajte luk, crvenu papriku i beli luk i pržite 3 minuta dok ne dobiju blago zlatnu boju, a luk ne postane staklasto providan.

Izvadite piletinu na tanjir; propržite masline, trake sušenog paradajza, bosiljak, origano, peršun i pirinač; neka pirinač upije sve sokove iz tiganja. Vratite piletinu u tiganj na pirinač; dodajte paradajz i bujon. Neka sve provri.

Amenite mesto piletini i sosu pre nego što posudu stavite u rernu. Pokrijte folijom i ostavite da se peče oko 40 minuta, dok pirinač ne omekša. Pomerite foliju i podesite rernu na gril/broil na srednju temperaturu; grilujte/pecite 8-10 minuta ili dok piletina ne postane hrskava i zlatnožuta.

Posolite po ukusu i pospite seckanim peršunom. Za još bolji ukus, izrendajte odozgo malo parmezana.

Prijatno!