Vrlo je važno održavati mlin za kafu kako biste postigli najbolje rezultate kada je reč o ukusu. Većina zrna kafe sadrže ulja koja vremenom pojačavaju njihov ukus i time menjaju ukus kafe. Ispraznite rezervoar za kafu nakon svake upotrebe.
Uvek isključite aparat pre čišćenja. Nikada ne kvasite mlin za kafu, kabl za napajanje ili utikač. Ne koristite jake deterdžente ili abrazivna sredstva za čišćenje aparata.
Proverite da li je aparat uključen i da je poklopac pravilno postavljen. Ako i dalje ne možete da ga pokrenete, obratite se odobrenom servisnom centru.
Preporučujemo da kafu u zrnu čuvate na hladnom i suvom mestu. Čuvajte kafu u neprozirnoj i hermetički zatvorenoj posudi. Kiseonik i vlaga su najveći neprijatelji kafe. Mlevena kafa brzo gubi svoja svojstva. Vlaga menja ukus i aromu kafe, pa ona postaje bajata i bezukusna. Kiseonik prouzrokuje oksidaciju mlevene kafe i ističe gorak ukus napitka. Zato je potrebno da kafu u zrnu meljete neposredno pre pravljenja kafe.
Kafu u zrnu možete da čuvate nekoliko meseci. Kada je sameljete, kafa brzo gubi ukus. Mlevenu kafu možete da čuvate 7 do 10 dana na sobnoj temperaturi. Preporučujemo da preduzmete sledeće postupke da biste sačuvali ukus mlevene kafe: čuvajte mlevenu kafu u neprozirnoj hermetički zatvorenoj posudi u frižideru najviše mesec dana.
Ako mlin za kafu ima fabrički montiranu oštricu, možete da meljete začinsko bilje, orašaste plodove ili žitarice. Ako je mlin opremljen kamenom za mlevenje, možete da meljete samo zrna kafe.