TEFAL CONVENIENT SERIES VC145130

CONVENIENT SERIES VC145130 Pripremajte ukusna zdrava jela svakoga dana

Praktičan stimer kako biste uživali u svim prednostima kuvanja na pari i jednostavno kreirali ukusne recepte.
Dve posude za kompaktno odlaganje. Jednostavan za korišćenje zahvaljujući 60 min tajmeru sa automatskim isključivanjem, uz praćenje nivoa vode i mogućnošću dolivanja tokom kuvanja. Uživajte u dugotrajnom nerđajućem čeliku.

Praktičan stimer kako biste uživali u svim prednostima kuvanja na pari i jednostavno kreirali ukusne recepte.

Ovaj aparat sa 2 posude jednostavan je za odlaganje, jer se posude mogu odlagati na bazu aparata.

Tajmer sa automatskim isključivanjem omogućava jednostavno korišćenje.

Pored toga, nivo vode je uvek vidljiv i lako možete dopuniti aparat vodom tokom kuvanja.

60-minutni mehanički tajmer sa zvučnim upozorenjem javlja vam kada je vaša hrana spremna.

Indikator nivoa vode 2 posude koje se mogu odložiti zajedno Kapacitet 6L

Osnovno
  • Kompaktno odlaganje

    Kompaktno odlaganje i ušteda prostora

  • Tajmer

    Tajmer sa automatskim isključivanjem

  • Dugotrajan nerđajući čelik

  • Spoljno dolivanje vode

    Jednostavno dolivanje vode tokom kuvanja

  • Vidljiv nivo vode

  • Dodatak za pirinač

Karakteristike
Tajmer (kuvanje vode) Manual  
Posuda za pirinač    
Jednostavno odlaganje    
Indikator nivoa vode    
Eksterno punjenje vode    
Funkcija održavanja toplote NE  
Može da se pere u mašini za pranje sudova    

Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Da, možete podgrevati hranu. Postavite tajmer na oko 10 minuta (u zavisnosti od vrste hrane) i pazite da je dovoljno vode u rezervoaru.
Vremenom, prirodni sokovi od hrane kao što su šargarepa ili cvekla mogu da oboje posudu. To je normalna pojava. Mrlje se mogu očistiti limunovim sokom odmah nakon kuvanja.
Preporučujemo da najveće komade hrane, koju treba najduže kuvati, postavite u najnižu korpu.
Hrana je postavljena preblizu i ima različito vreme kuvanja: probajte da produžite vreme kuvanja.
Kuvate previše hrane u isto vreme: hranu većih dimenzija ili hranu koja se duže kuva stavite u donju korpu.
Nemojte stavljati previše hrane u korpu za kuvanje na pari.
Uklonite kamenac iz aparata.
Usitnite hranu.
Ukus hrane je mnogo bolji kada je pripremljena na pari, zato bi trebalo umereno dodavati začine.
Ukoliko je potrebno, pospite malo na hranu ili dodajte začinsko bilje u vodu za parenje kako biste začinili hranu.
Da. Nikada ne smete ostaviti mali električni aparat bez nadzora dok je u upotrebi. Međutim, ne morate neadgledati aparat za kuvanje na pari sve vreme. Podesite tajmer i zvučni signal će vas obavestiti kada je jelo gotovo. Nema opasnosti da će vam hrana zagoreti ili da je morate promešati.
Oprez: Ne zaboravite da stavite vodu u rezervoar.
Sokovi hrane kuvane na pari sakupljaju se u posudi za sakupljanje soka. Ovi sokovi mogu se koristiti u pripremi bujona i soseva.
Ako se vremena kuvanja hrane u posudama razlikuju, započnite kuvanje koje zahteva najviše vremena u najnižoj posudi i onda dodajte gornju posudu/posude kako kuvanje odmiče da biste završili ciklus kuvanja.
Svo zamrznuto povrće možete kuvati na pari.
Preporučujemo korišćenje konzerviranih ili prethodno skuvanih mahunarki u aparatu za kuvanje na pari. Treba ih osušiti i isprati i onda postaviti u korpu za kuvanje na pari. Ne treba ih prethodno natapati ili kuvati.
Da, možete ga praviti u aparatu za kuvanje na pari.  Potrebno je isto vreme pripreme kao i prilikom pripremanja na pari/krčkanja u dubokom tiganju. Proveravajte nivo vode i dopunjavajte po potrebi.
Da. Ako sa korpi možete ukloniti dno, uklonite dna sa 2 do 3 korpe i stavite malo celo pile u donje korpe.
Da. Kako bi meso, piletina i riba bili sočni i ukusni, možete ih marinirati nekoliko sati pre kuvanja na pari.
Kod pripreme jela koja se dugo kuvaju, moraćete da dopunjavate vodu u rezervoaru tokom kuvanja. Da biste dopunili rezervoar, koristite kuhinjske rukavice da biste otvorili poklopac i korpu za kuvanje na pari. Pažljivo podignite i ispraznite vodu koja se sakupila u posudi za sakupljanje sokova i zatim napunite rezervoar za vodu koristeći hladnu netretiranu vodu iz slavine.
Vreme kuvanja je isto bez obzira na to da li koristite jedan ili dva nivoa. Pazite da ne smestite hranu previše zbijeno na prvom nivou da biste se uverili da para može da dopre do drugog nivoa.
Jednostavno stavite jaja u korpu za kuvanje na pari. Vreme za tvrdo kuvanja 6 jaja je 12 minuta, dok vam je za meko kuvanje 6 jaja potrebno 8 minuta.
Nemojte da rukujete posudama i čašicama tokom kuvanja i nemojte da dodirujete aparat dok proizvodi paru. Uvek prekinite proizvodnju pare pre rukovanja posudama.
Nemojte da pomerate aparat koji sadrži vruće tečnosti ili hranu.
Uvek nosite zaštitne rukavice za rukovanje posudama ili kašicama nakon kuvanja.
Probajte da hrani dodate sveže začinsko bilje, limun, beli luk, narandže, pa čak i crni luk.
Da biste obogatili ukus piletine, mesa i ribe sa marinadom koristite roštilj sos ili mešavine začina.
Sipajte pirinač u posudu za pirinač i ispunite je vodom.
Stavite posudu za pirinač u korpu za kuvanje na pari ili najveću posudu i započnite kuvanje.
Da, naročito kada spremate hranu koja se dugo kuva.
Takođe vodite računa o nivou vode tokom kuvanja u slučaju da morate da dopunite rezervoar.
Neki recepti zahtevaju korišćenje prianjajuće folije za zaštitu, sprečavanje kondenzacije i prekrivanje osetljive hrane.
Odaberite posebnu prianjajuću foliju za kuvanje ili prianjajuću foliju koja može da se koristi u mikrotalasnoj pećnici.
Izbegavajte aluminijumsku foliju koja produžava vreme kuvanja.
Da, mogu se prati u mašini za pranje sudova, ali se preporučuje pranje na najnižoj temperaturi ili u programu pretpranja.
Preporučujemo da čistite od kamenca na 7 do 10 upotreba. Da biste ovo uradili, napunite rezervoar za vodu sa 1/3 alkoholnog sirćeta i 2/3 vode.
Ostavite hladno da deluje preko noći.
Toplom vodom isperite unutrašnjost rezervoara za vodu nekoliko puta.
Nikada ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje.
Preporučujemo da čistite aparat za kuvanje na pari od kamenca na 7 do 10 upotreba da biste obezbedili efektivan tok pare i produžili vek upotrebe aparata.
Da biste ovo uradili, napunite rezervoar za vodu sa 1/3 alkoholnog sirćeta i 2/3 vode.
Ostavite hladno da deluje preko noći.
Toplom vodom isperite unutrašnjost rezervoara za vodu.
Nikada ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje.
Aparat nije očišćen od kamenca nakon 7 do 10 upotreba. Uklonite kamenac.
[Provera 1] Da li ste sipali vodu na pravo mesto?
Sipajte vodu u rezervoar za vodu tako da sivi deo bude u sredini (grejač).

[Provera 2] Da li ste sipali dovoljno vode u rezervoar za vodu?
Ako nema dovoljno vode u rezervoaru, neće moći da se stvori para. Čak i ako ćete kuvati kratak vremenski period, morate sipati dovoljno vode da dođe do vrha grejača (sivi deo). Kada sipate dovoljno vode, opet će biti potrebno vreme da počne da se stvara para.

[Provera 3] Da li je grejač (sivi deo) zaprljan?
Ako su se na grejač nataložili minerali iz vode, možda neće ispravno odavati toplotu i možda se neće stvarati para. Ukoliko dođe do promena kao što su obojena voda – braon, crna ili bela – ili ako se površinski sloj guli, moraćete da očistite grejač. Očistite ga od kamenca.
To radi ispravno. Turbo-prsten se nalazi oko grejača pa se voda unutra efikasno zagreva. Osmišljen je tako da ne naleže tesno, pa voda koja se zadržava u međuprostoru kreira paru. Uverite se da je turbo-prsten postavljen ispravno i da je urez okrenut nadole.
Površina grejača se ne guli. Verovatno se radi o završnom sloju na površini grejača. Očistite ga od kamenca.
Aparat se ne zagreva ako nema dovoljno vode u rezervoaru.
Dopunite ga vodom do najvišeg podeoka i aparat će automatski ponovo pokrenuti program kuvanja.
Kada dopunjavate rezervoar vodom koristite rukavice i pazite da ne dodirnete vruće površine ili hranu koja se kuva.
Dve posude su opremljene demontažnim rešetkama, osim tacne za kapanje na kojoj rešetka mora da bude sve vreme.
Kada uklonite rešetke, podešavate višu zonu koja je namenjena za kuvanje krupne hrane (celih pilića, artičoka, jastoga, karfiola, brokolija itd.)
Da biste pravilno postavili rešetke:
• Okrenite rešetku na odgovarajuću stranu (štipaljka treba da je okrenuta nadole)
• Postavite rešetku na posudu.
• Pritisnite štipaljku da biste zakačili posudu.
Da biste uklonili rešetku, pritisnite gornji deo rešetke.
Ne, možete kuvati sve vrste hrane: npr. meso, ribu, jaja, povrće, krompire, pirinčane dezerte, kuskus itd.
Ne, prednost kuvanja na pari je ta da se ukusi i mirisi povrća ne mešaju, čak i ako su kuvani zajedno.
Aparat za kuvanje na pari ne radi pod pritiskom, već koristi ambijentalni pritisak.
Para u aparatu za kuvanje na pari ima temperaturu ključanja vode, oko 100°C.
Da, ali ne možete to da radite često, jer ovako dolazi do pada temperature i gubitka pare, što može da uspori vreme kuvanja.