TEFAL EP5 EXTRA NON-STICK

EP5 EXTRA NON-STICK Jednostavna upotreba svakog dana

Tefal Extra: savršena linija posuđa jednostavna za upotrebu za izvanredne rezultate svakog dana

Tefal Extra je dizajniran da pruži početnicima mogućnost postizanja višeg nivoa u kuvanju zahvaljujući poboljšanim karakteristikama za ukusne rezultate svaki dan. Novi Thermo-Spot sistem omogućava vam da saznate idealnu temperaturu za početak kuvanja, za precizne i uspešne rezultate od prvog dana. Nova Powerglade obloga, izuzetna egonomija i lagani dizajn čine liniju posuđa savršenim paketom za početnike u kuvanju.

Lako kuvanje i odlični rezultati 

Za ukusna jela bez napora, Tefal Extra je jednostavna linija posuđa sa nizom karakteristika koje pomažu početnicima da postignu savršene rezultate kuvanja.

Novi Thermo - Spot sistem je vaše tajno oružje za idealnu temperaturu za početak kuvanja dajući besprekorne rezultate.

Nova Powerglide obloga jednostavna za čišćenje omogućava dugotrajna svojstva nelepljivosti dok ergonomska ručka osigurava udobnu upotrebu i čini kuvanje praktičnijim.

Ivice pogodne za lako sipanje dizajnirane su za lakše posluživanje, 100 % bezbedna nelepljiva obloga unutra i spolja za jednostavno čišćenje bez napora i lagani okvir za dodatnu praktičnost.

Tefal Extra: optimalno rešenje za kuvanje sa savršenim rezultatima svaki dan.

 

 

 

 

Jednostavna upotreba svakog dana

Osnovno
 • POWERGLIDE nelepljiva obloga

  Traje duže. Obloga je ojačana mineralnim česticama i otporna je na ogrebotine.

 • Thermo-Spot

  Thermo-Spot® postaje potpuno crven kada tiganj postigne idealnu temperaturu za prženje. Garantuje savršenu teksturu, boju i ukus za ukusne obroke svaki dan.

 • Nelepljiva unutrašnja i spoljašnja obloga

  Jednostavno čišćenje i praktično kuvanje

 • Ivice pogodne za lako sipanje

  Dizajnirano za jednostavno posluživanje

 • Lagan

  Jednostavnija i praktičnija upotreba

 • Ergonomična ručka

  sa mestom za palac

 • Stakleni poklopac

  sa otvorom za paru

 • Pogodni izvori toplote

  Posebni plinski izvori toplote

 • default

  Tefal: zdravo kuvanje, briga o očuvanju okoline

  100% bezbedna nelepljiva obloga

 • Tefal: Svetski br.1 u Posuđu*

  *Nezavisno istraživanje 2014.godine, prodaja po brendu u kategoriji posuđa

Karakteristike
Materijal ALUMINIJUM  
Izvor toplote Samo plin  
Mogućnost pripreme u rerni Do 175°C  
Može da se pere u mašini za sudove DA  
Unutrašnja obloga/završna obrada Nelepljiva  
Boja unutrašnje obloge Crna  
Thermo-Spot (indikator temperature) Tiganji  
Spoljašnja obloga/završna obrada Nelepljiva  
Kljun za sipanje DA  
Tip ručki Fiksirane  
Unutršnja obloga PowerGlide  
Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Samo tiganji za prženje, soseve i dinstanje iz Ingenio asortimana mogu da se koriste u rerni zahvaljujući drškama koje mogu da se skinu (uverite se da ste skinuli demontažne drške pre stavljanja posuđa u rernu). Kuhinjski pribor nikad ne treba koristiti u mikrotalasnoj pećnici ili konvekcijskoj rerni.
Za tiganje za prženje: između 140 °C i 195 °C
Za tiganje za palačinke: između 165 °C i 240 °C
To je optimalna temperatura za pečenje i prženje na naglo. Taj pokazivač vam pomaže da kuvate zdravije i na idealnoj temperaturi.
• Većina metalnog pribora, osim noževa ižica za mućenje, može se koristiti, ali budite oprezni.
• Izbegavajte sečenje direktno u posudi.
• Ne grebite po nelepljvoj oblozi. Sitne mrlje na posuđu ili ogrebotine su uobičajene i ne utiču na njegovu efikasnost.
• Nakon kuvanja, ne ostavljajte praznu posudu na izvoru toplote.
• Uvek izaberite odgovarajuću veličinu ringle i prilagodite plinski plamen da pokriva samo dno posude i ne prelazi prečnik dna.
• Nikada ne ostavljajte posude na izvoru toplote bez nadzora.
• Neka se posuđe ohladi pre čišćenja.
• Tiganj perite toplom vodom i tečnošću za pranje sudova da biste uklonili zaprljanja. Osušite ga i premažite nelepljivu oblogu malom količinom jestivog ulja pre prve upotrebe. Odstranite sav višak ulja.
• Operite i osušite posuđe posle svake upotrebe.
Posuda je bila izložena visokim temperaturama (pregrevanje prazne posude, kontakt vruće posude sa hladnom vodom itd.).
Pre čišćenja posude, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Iskrivljena posuda neće pružiti dobre rezultate kuvanja.
Tiganje NIKAD ne treba koristiti u mikrotalasnoj pećnici.
Treba da se pridržavate preporuka za upotrebu koje su naznačene na pakovanju ili u uputstvu za upotrebu koje se dobija uz proizvod.

U zavisnosti od asortimana, većina metalnog pribora se može koristiti osim noževa, viljušaka i žica za mućenje. Međutim, metalni pribor treba koristiti pažljivo. Izbegavajte pribor sa oštrim ivicama i izbegavajte sečenje direktno na tiganju. Ne ubadajte niti dubite nelepljivu oblogu.

Međutim, da biste produžili radni vek tiganja i dubokih tiganja, preporučujemo da ne koristite metalni pribor. Odlučite se za plastični ili drveni.
Ne. Kuvanje na visokoj temperaturi ne rezultira značajnim smanjenjem vremena kuvanja i svakako ne doprinosi kvalitetu hrane, tako da se preporučuje kuvanje na srednjim temperaturama. Još jedan razlog za ovu preporuku je to da kuvanje na visokoj temperaturi može oštetiti nelepljivu oblogu.
Da biste produžili trajanje premaza, trebalo bi da koristite manju količinu ulja prilikom prženja sa mešanjem ili grilovanja. Nije vam potrebno ulje ukoliko kuvate ili dinstate.
Tiganj sa nelepljivom oblogom:
Ručno pranje sapunicom u vodi je dovoljno.
Tiganj se mora čistiti posle svake upotrebe da bi se uklonio sloj masti koji može ostati na površini. Ako se tiganj samo prebriše papirnim ubrusom ili se ispere u vodi, masnoća se neće potpuno ukloniti i može se skuvati sledeći put kada koristite tiganj. Moguća je pojava mrlja.
Tiganji sa nelepljivom oblogom se ne smeju čistiti praškom za ribanje ili abrazivnim sunđerima. Najlonski sunđer je idealan i za unutrašnjost i za spoljašnost tiganja.

Keramički tiganj:
Preporučujemo da keramički tiganj perete ručno, vodom i blagim deterdžentom. Najefikasnije je pranje tiganja na taj način.
Ako tiganj ne bude dovoljno čist prilikom običnog pranja, možete sipati malo sirćeta i vode u tiganj i zagrejati ga. Ključala mešavina vode i sirćeta će očistiti tiganj. Posle ovoga, dobro isperite tiganj, osušite ga i istrljajte ga sa malo suncokretovog ulja, na primer. Tiganj će biti kao nov.
Ako je u osnovi uporna prljavština, možete prvo da natopite tiganj toplom vodom i efikasnim deterdžentom za odmašćivanje sudova. Potom, ako je potrebno, možete očistiti tiganj plastičnim abrazivnim sunđerom uz malo tečnog abrazivnog deterdženta.

Tiganj od očvrsnutog aluminijuma:
Da biste produžili radni vek tiganj, preporučujemo ručno pranje neabrazivnim sunđerom.
Spoljna obloga štiti kuhinjsko posuđe od štetnih posledica pranja. Stoga je izuzetno važno da ne oštetite ovu oblogu i preporučujemo da izbegavate upotrebu abrazivnih sunđera (Scotch Brite).
Ako koristite mašinu za pranje sudova, poželjno je da koristite blage deterdžente, kao što su oni tečni i u gelu.
S druge strane, ne preporučuje se prekomerna upotreba mašine za pranje sudova.
Ručno pranje bez abrazivnih sunđera produžava radni vek posuđa.
Neke dijelove smijete staviti u mašinu za pranje posuđa, a neke ne smijete.

Kompatibilnost za pranje u mašini za pranje posuđa:
 • Lonac/tiganj: Da biste produžili životni vijek svog proizvoda, preporučujemo samo ručno pranje. U slučaju pranja u mašini za pranje posuđa, poželjno je koristiti blage deterdžente u vidu tečnosti, gela ili praška, a ne tablete ili vrećice. Određeni dijelovi mogu otupiti i promijeniti boju zbog dejstva korozivnih deterdženata. Naša garancija ne pokriva takvu vrstu habanja.

 • Posebna ručka (poput drvenih ili ručki koje se mogu skinuti kao Ingenio): NE, samo ručno pranje, preporučuje se upotreba neabrazivnog sunđera.

 • Poklopac za kuvanj (osim drške magnetnih tipova): DA.

 • Odvojive drške poklopca magnetnih tipova: NE, može dovesti do stvaranja rđe.

 • Zaptiveni poklopac za odlaganje: NE, može dovesti do deformacije.

Kako biste produžili životni vijek svog tiganja, preporučujemo samo ručno pranje neabrazivnim sunđerom. Kod pranja u mašini za pranje posuđa, poželjno je koristiti blage deterdžente poput tečnosti ili gela.
Ručke i drške se mogu olabaviti tokom vremena usled stalnog zagrevanja i hlađenja spoja. Ako se ovo desi, pažljivo ih zategnite odgovarajućim šrafcigerom, ali nemojte da ih pretegnete.
• Možda su se ostaci hrane nataložili u tiganju što može biti rezultat predugog prženja hrane u tiganju. Ovo se obično može očistiti tako što se tiganj napuni vodom i deterdžentom i ostavi preko noći. Nakon toga pomešajte sodu bikarbonu i vodu i nežno istrljajte tiganj neabrazivnim sunđerom (sunđerom za nelepljive obloge). Zatim treba da obnovite nelepljivu oblogu sa malo ulja koje ćete naneti na površinu tiganja papirnim ubrusom.
• Tiganj se možda pregrejao, što je izazvalo oštećenje i promenu boje obloge. Kada često pregrevate tiganj, nelepljiva podloga počinje da gubi svoja svojstva. Crveni Thermo-Spot u tiganjima je indikator toplote i ukazuje na trenutak kada tiganj dostigne idealnu temperaturu za pripremu hrane. Kada tačka postane jarko crvena, smanjite grejač da biste održavali temperaturu. Nemojte nastaviti da zagrevate tiganj na visokoj temperaturi jer će to dovesti do pregrevanja tiganja i nelepljive obloge.
• Ako ga perete u mašini za pranje sudova, nakon svake upotrebe namažite oblogu uljem da biste sprečili njeno sušenje i da biste osigurali njen najbolji učinak.
• Tiganj je bio izložen prevelikoj toploti ili pogrešnom izvoru toplote, zbog čega se osnova tiganja iskrivila i promenila oblik.
• Takođe, nemojte da sipate hladnu vodu u vreo tiganj ili da ubacujete vrelu posudu u hladnu vodu. Nagle promene temperature mogu da prouzrokuju da se metal iskrivi što dovodi do neravne osnove.
Vodite računa kada postavljate tiganje na gasne ringle jer broj potpornih nožica varira, a malim tiganjima može biti potreban i tronožac, koji većina proizvođača gasnih ringli dostavlja uz ringlu ili ga možete kupiti odvojeno.
Prekomerna sila primenjena na aluminijumskim loncima ili tiganjima za prženje, na primer, usled ispuštanja na tlo ili udaranja može da uzrokuje deformacije lonaca/tiganja. (Lonac/tiganj za prženje se neće deformisati usled visoke temperature kuvanja.)
NE. Posuđe sa Tefal/T-fal nelepljivom oblogom ne sadrži PFOA kiselinu. To redovno proveravaju nezavisne laboratorije, koje potvrđuju odsustvo PFOA kiseline u gotovim proizvodima. Od 2003. godine, redovno se obavljaju testovi u nezavisnim laboratorijama u mnogim zemljama (Aromalise i Ianesco u Francuskoj, TuvSud u Hong Kongu i SGS u Kini). Ovi testovi su sistematski dokazali odsustvo PFOA kiseline u proizvodima sa Tefal/T-fal nelepljivom oblogom.
Ne, nelepljiva obloga nanosi se samo u fabrici prilikom samog proizvodnog procesa.
Vrlo se retko događa da se istroši usled normalne upotrebe i održavanja. Pravilna upotreba i briga omogućiće da posuđe duže zadrži dobre performanse. U većini slučajeva do trošenja nelepljive obloge dolazi usled pregrevanja, grebanja i/ili abrazivnog čišćenja.
U okviru usredsređenosti na kvalitet, Tefal/T-Fal je ustanovio pravilnik „Zdravlje i okolina” koji sadrži Eko-informacije o Tefal/T-Fal proizvodima sa nelepljivom oblogom. On garantuje odsustvo PFOA, olova i kadmijuma u Tefal/T-Fal nelepljivoj oblozi, kao i neškodljivost proizvoda sa nelepljivom oblogom, kako za korisnika, tako i za okolinu. Pomenute Eko-informacije bazirane su na analizama koje su dobijene u nezavisnim laboratorijama u mnogim zemljama (INERIS u Francuskoj, ASAHI GLASS FLUORPOLYMERS u Ujedinjenom Kraljevstvu, FABES Labs u Nemačkoj, MB Labs u Kanadi i SGS u Kini). Ova posvećenost se nalazi na Tefal/T-Fal veb-stranici, kao i na ambalaži kuhinjskog posuđa sa Tefal/T-Fal nelepljivom oblogom.
U ovom trenutku, vlada izvesna zabuna oko svojstava nelepljive obloge, koja se ponekad meša sa perfluorooktanskom kiselinom (PFOA). Međutim, Tefal/T-Fal nelepljiva obloga napravljena je od PTFE, što je skraćenica stručnog naziva za politetrafluoretilen. Neškodljivost ovog materijala potvrđena je od strane agencija za javno zdravlje u Evropi i SAD. PFOA i PTFE su dva sasvim različita elementa. Ukratko, posuđe sa Tefal/T-Fal nelepljivom oblogom sadrži PTFE, a ne PFOA. Uz to, pre više od dvadeset godina, Tefal/T-Fal se obavezao da neće koristiti olovo ili kadmijum prilikom izrade kuhinjskog posuđa, što je garancija neškodljivosti svih njihovih proizvoda.
PFOA je standardizovana engleska skraćenica za perfluorooktansku kiselinu. Na svakom završnom proizvodu, istaknuto je da Tefal/T-Fal garantuje odsustvo PFOA, olova i kadmijuma i da je Tefal/T-Fal nelepljiva obloga potpuno neškodljiva za okolinu i potrošače.
Nelepljiva obloga i emajl Tefal/T-Fal kuhinjskog posuđa ne sadrže kadmijum ili olovo. Već poslednjih 20 godina naše kuhinjsko posuđe se kreira i proizvodi bez olova i kadmijuma. Eko-informacije nalaze se na ambalaži svih proizvoda koji imaju Tefal/T-Fal nelepljivu oblogu.
Tefal/T-Fal nelepljiva obloga je tehnička obloga napravljena od polimera koji su poznati pod nazivom politetrafluortilen, odnosno PTFE. Upravo PTFE pruža karakteristike nelepljivosti kuhinjskom posuđu. Zdravstvene organizacije u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (ANSES, EFSA, FDA) dokazale su da je PTFE inertna supstanca koja ne ulazi u hemijske reakcije sa hranom, vodom i domaćim proizvodima za čišćenje. Neškodljiva je čak i ukoliko se proguta. Iste organizacije za javno zdravlje potvrdile su neškodljivost PTFE obloge za upotrebu u kuhinjskom posuđu. Zapravo, PTFE je toliko bezbedna da se često upotrebljava u medicini na pejsmejkerima i cevčicama koje zamenjuju arterije. Koristi se za operacije na pacijentima koji boluju od ozbiljnih bubrežnih oboljenja. Takođe, zglobni delovi nekih proteza takođe su delimično presvučeni PTFE oblogom.
Brz način da proverite da li možete koristiti tiganje na indukcionoj ploči je test uz pomoć magneta. To je lako – ako se magnet zalepi za osnovu tiganja, to znači da možete da ga koristite na komercijalnoj indukcionoj ploči.
Teško je odrediti tačan broj godina jer životni vek zavisi od uslova i učestalosti korišćenja. Da biste produžili životni vek, trebalo bi da ga zaštitite od nepotrebnih visokih temperatura i da izbegavate zagrevanje ako nema vode unutra. Dovoljno je umereno do slabo zagrevanje. Nemojte da čuvate kuvanu hranu duži vremenski period (jedan dan ili duže).
Idite u odeljak „Dodaci“ na veb lokaciji da biste jednostavno pronašli sve što vam je potrebno za proizvod.
Pronađite detaljnije informacije u odeljku Garancija na Internet stranici.